Den Bosch – 15 april 2016

Vrijdag 15 april 2016

St-Jans Kathedraal

 Na het ontbijt, met veel leeftijdgenoten overigens, weer op weg naar Den Bosch. Nu naar de St-Jans Kathedraal. Een IMG_4403prachtig bouwwerk, Brabants gotisch, aldus een wervende folder.

De kathedraal is iets minder uitbundig ingericht dan dat ik me van vroeger herinner, maar het kan ook zijn
dat ik aan de eerste indruk van lang geleden een IMG_4373vertekend beeld heb overgehouden. Maakt ook niet uit, het is een mooie kerk en het blijft boeien.

Waarom? Ik weet het niet. Voor mij is het alsof je het verleden binnen gaat en ervaart dat religie tastbaar
is gemaakt in steen en beelden, zichtbaar is gemaakt in  IMG_4393schilderijen en in het houtsnijwerk van de koorbanken en hoorbaar is gemaakt in zang.
Het Woord om aan te raken, te betasten, te zien, te horen. Het mysterie van het geloof in materie gevat.

 

ErwtenmanBuiten bekijken we het beeld van de “erwtenman”.
Het verhaal van deze erwtenman, een bouwmeester
van de St-Jan, werd ons gisteravond door de Bossche
jongelui al uit de doeken gedaan, maar afbeelding en
verhaal zijn hier ook te vinden.

Een wonderlijke klim
Je kunt in Den Bosch het dak op. Van de Sint-Jan, dat dan weer wel. Daarvoor IMG_4416moest je echter wel toegangskaarten reserveren, iets wat we alleen voor het Noordbrabants museum hadden gedaan. Ieder kwartier mocht er een groep naar boven. Ook werden er ieder kwartier nog vier kaarten vrijgegeven voor toevallige passanten. Deze regeling gold vanaf twee uur ’s middags.

IMG_4472We hebben geluk. Om 2.15 uur kunnen we, met veel leeftijdgenoten overigens, naar boven. En maar kijken en maar foto’s maken. Het is een belevenis.
Meer ga ik er niet van vertellen, want op het internet (link) en op tv valt er genoeg over te lezen en te zien.

Na de dakgotenwandeling gaan we op zoek naar het Jheronimus Bosch Art Center. In deze kerk hangen alle werken (replica’s) van Jeroen Bosch. Enige troost voor diegenen die geen kaarten meer hebben kunnen bemachtigen voor het museum. Die kunnen dan nog hier terecht. Vanwege een of andere conferentie is het Art Center echter drie dagen gesloten. Jammer voor ons.

Op 19 april 2016 zond de KRO-NCRV een tv-uitzending uit over het Art Center. In deze voormalige kerk hangen kopieën van de werken van Jeroen Bosch. In dezelfde documentaire is ook een reportage van “Een wonderlijke klim” te zien. Hier is de link.

Dwalen door de stad
We gaan daarom maar wat ronddolen en komen op de Markt terecht. Daar ontmoeten we een bekende, een mevrouw uit Ruinen die samen met haar man een dagje Den Bosch bezoekt. Ik ken haar van het fietsen met de ouderengroep van Visio, waar we beiden als voorfietsers eens in de veertien dagen met meervoudig gehandicapte mensen op tandems door de omgeving van Hoogeveen fietsen. We wisselen toeristische ervaringen uit, een nuttige en bij tijd en wijle vermakelijke bezigheid.
Zij hadden voor vier euro per dag gebruik gemaakt van het transferium. Wij stonden geparkeerd in de St-Jans parkeergarage en naar ’s avonds bleek, kostte ons dat 17 euro. Een leermoment zullen we maar zeggen.

Jeroen Bosch
Op de Markt staat het standbeeld van Jeroen Bosch, een kleine man onder een 800px-'s-Hertogenbosch_Rijksmonument_522493_Jeroen_Bosch_op_de_Marktgrote muts. Achter het standbeeld bevindt zich het winkeltje “De Kleine Winst”, waarin lang geleden Jeroen Bosch heeft gewoond en het schilderen moet hebben geleerd.  Links van “De Kleine Winst” stond een Pearl-winkel. Vlak nadat de bouwvakkers de winkel hadden verlaten stortte deze op 28 februari 2016 in, daarmee het landelijk nieuws halend.
Na de bezichtiging van winkel en bouwval nestelen we ons op een terras aan de Markt (De kleine Wereld) en laten het bossche stadsleven aan ons voorbij gaan, raken aan de praat met een echtpaar en zoals dat gaat, ook met hen wisselen we de ervaringen van de dag uit.
We eten nog wat en daarna besluiten we terug te gaan naar het hotel vanwege toenemende vermoeidheid. Een afzakkertje is daar wel te regelen.
Zo gezegd zo gedaan.

Bar
Aan de bar in het hotel zit een man die ons vraagt naar onze belevenissen in Den Bosch. “Nog naar Jeroen Bosch geweest?” is zijn openingsvraag. We vertellen over ons bezoek aan het museum, over de Sint-Janskathedraal en als vanzelf krijgen we het over andere mooie gebouwen. Hij kent er wel een aantal, want hij is werkzaam in de bouw. Ik zeg dat we in Drenthe ook kathedralen hebben. 56 in totaal. Enorme bouwwerken. We noemen ze hunebedden.