Familiestamboom – Mijn grootouders Hulshof

Hoewel ik me nooit erg verdiept heb in een familie-stamboom is de interesse daarin de laatste jaren toch wat toegenomen. Vooral dank zij de inspanningen van Jaap Niemeijer, die heel veel tijd en zorg heeft besteed aan het ontrafelen van de bloedlijnen van de familie Hulshof, is het nu mogelijk om via enkele links met zijn website onze familie in beeld te brengen. Zijn website www.noordelingen.nl staat vol met kwartierstaten, maar ik beperk
me tot mijn directie familie en daarvoor begin ik bij mijn grootouders Hulshof.
Opa Jakob HulshofReden: ik ben naar mijn grootvader vernoemd. Zelfs de voornaam klopt. Dat kwam zo.
Toen mijn vader aangifte deed van mijn geboorte vroeg de ambtenaar hem hoe mijn naam moest worden geschreven, met een c of met een k. Pa antwoordde toen dat hem dat niets uitmaakte als de naam maar Oma Willemina Hulshof-Kort (439 x 600)Jacob was. Waarschijnlijk heeft de ambtenaar toen voor de k gekozen en zodoende staat op rijbewijs en in paspoort mijn doopnaam “Jakob”. Zelf heb ik in mijn lagere schooltijd nooit anders geweten of mijn naam werd met een c geschreven.

Nu de links:
Nakomelingen van Jakob Hulshof (1883-1964)
Kwartierstaat van Willemina Kort (1886-1976)

Over mijn grootvader

Via de “Krant van Tweede Mond” kreeg ik nog wat gegevens over mijn grootvader onder ogen, want in een artikel uit oktober 2019 van de hand van Rieks Timmermans kwam ik de naam van Thijs Hulshof, de vader van mijn grootvader tegen, derhalve mijn overgrootvader.
Door wat gedoe op het gemeentehuis in Borger, gepoedel volgens Rieks Timmermans, fouten blijkbaar, is de naam Alberts op de een of andere manier een zelfstandig leven gaan leiden. Mijn overgrootvader Thijs Hulshof, was het jongste kind uit het gezin van Jacob Alberts Hulshof en Jantien Popken.

Over mijn grootmoeder
Ze was een dochter van Arend Kort en Marghien Popken.

Willemina Kort is geboren op zondag 11 juli 1886 te Odoorn, is overleden op dinsdag 10 augustus 1976 te 2e Exloërmond ten huize van haar schoonzoon Harmannus de Vries en (dochter)Marchien Hulshof te Exloërkijl., is begraven op zaterdag 14 augustus 1976 aldaar. Willemina werd 90 jaar en 30 dagen.

Willemina trouwt op vrijdag 15 april 1910 te Odoorn (huwelijksgetuige was Egbert Kort, koopman,wonende te Exloërveen ) op 23-jarige leeftijd met haar verre neef (6e graad) de 27-jarige Jakob Hulshof, zoon van Thijs Hulshof en Jantien Timmer. Jakob is geboren op zaterdag 7 april 1883 te Buinerveen, is overleden op maandag 31 augustus 1964 te 2e Exloërmond ten huize van zijn dochter Marchien Hulshof, echtgenote van Harmannus de Vries te Exloërkijl, is begraven op vrijdag 4 september 1964 aldaar, landbouwer en melkrijder, wonende te Exloërveen/Boermastreek. Jakob werd 81 jaar, 4 maanden en 24 dagen.  (Klik hiervoor zijn kwartierstaat)

Jakob en Willemina woonden eerst “op ’t Moeras” en daarna op Boermastreek. Zij hadden een keuterboerderijtje, zoals daar wel gebruikelijk. Hun eerste woning ging verloren bij de veenbrand in 1917. Het land lag verspreid; ze hielden zo’n 8 melkkoeien en 1 à 2 paarden. Van enkele plaatsjes groef men turf voor eigen- en andermans behoefte.