Vakantie in IJsland

Al jaren de wens om naar IJsland te gaan. Het kwam er maar niet van. Er reden om niet te gaan was altijd wel aanwezig. Soms gegrond, soms wat minder overtuigend. De financiële crisis in 2008, IJsland was toen regelmatig in het nieuws, deed er niet veel goed aan. Vulkaanuitbarstingen, waardoor het luchtruim boven IJsland gesloten werd, bevorderden de reislust ook niet. Maar na een bezoek aan een vakantiebeurs in Utrecht en weer thuis gekomen met prachtige brochures over IJsland, rijkelijk voorzien van de mooiste foto’s, valt het besluit. We gaan.

Dan begint het geregel. Hoe gaan we door IJsland reizen. Er zijn mogelijkheden te over. Uiteindelijk kiezen we voor rondtrekken met een camper. Dan zijn we aan niks en niemand gebonden en kunnen we zo veel mogelijk onze eigen gang gaan. We hebben al bepaald wanneer we willen vertrekken, liefst in het voorseizoen. Richting zomer wordt IJsland per week fors duurder. We boeken plaatsen in een vliegtuig en reserveren een camper. Probleem.
De camper is pas een dag of vijf later te krijgen dan we zouden willen. Achteraf is dat nog gunstig, want bij andere verhuurbedrijven zijn al geen campers meer te krijgen, althans niet op het tijdstip dat wij willen. Omdat de vliegtuigstoelen inmiddels gereserveerd zijn, besluiten we toch te gaan en enkele dagen gebruik te maken van een hotel of een guesthouse. Er is ook zonder camper in IJsland genoeg te doen en te beleven, aldus de informatie in de brochures. Na wat gezoek op het internet vinden we een guesthouse, Skolarbrue. We kunnen gaan.