Maaseik

31 oktober 2015 – Maaseik

Op deze zaterdagmiddag kwam ik na een bezoek in Duitsland terecht in Maaseik. Na een    gebroeders van eyck (400 x 600)drankje op het terras van brasserie Van Eyck, onder een vriendelijk zonnetje oog in oog zittend met Jan en Hubrecht Van Eyck, ben ik, het was tenslotte Lutherdag, nog even de Sint-Catharinakerk binnen gelopen.
Deze Sint-Catharinakerk is de parochiekerk van Maaseik en is gebouwd in de 19e eeuw, beter gezegd, verbouwd, want er waren al veel ver-bouwingen aan vooraf gegaan, maar daar gaat het me eigenlijk niet om.

Waar het me wel om gaat is het volgende. Als je een kerk als deze binnenloopt, word je      st-catharinakerkdikwijls getroffen door de sfeer. Zo ook hier.  Rijst de vraag naar de oorzaak.
Het kan komen van de heiligenbeelden, de kruisweg met de staties, de glas-in-lood-ramen met de discipelen.
Het kan komen van de prachtig houtbewerkte biechtstoelen, de kapelletjes, het koor, de schilderijen, het orgelfront.
Het kan komen van het kaarslicht en de lichtval door de ramen, de gregoriaanse zang, het gevoel even te worden opgenomen in de kerk van alle eeuwen. Aardse schoonheid, reikend naar een glimp van het mysterie van het geloof.

Nico de Fijter schreef op 2 november j.l. in de rubriek “Bladen” van dagblad Trouw o.a. Maaseik.Catharinakerk005over ds. Willem Maarten Dekker, die naar aanleiding van de toenemende protestantse herwaardering voor rooms-katholieke kerkelijke rituelen in kerkelijk magazine “Onderweg” opmerkte:
“De protestantse traditie is een rationele. Ten onrechte zijn de ervaring en het ritueel vaak buiten de deur gehouden.”
Dekker verwees ook naar een waarschuwing van de Britse theoloog Alister McGrath, die aldus formuleerde: “de grote zwakte van het protestantisme is het rationalisme en het protestantisme zal verdwijnen als het niet snel een sterke en geloofwaardige verbinding weet te leggen met ervaring, beleving en ritueel.”

Ik kan niet beoordelen of dit waar is, maar toen ik het las bekroop me een gevoel van spijt dat ik in de Catharina-kerk deze keer geen kaarsje had aangestoken.

I